KASSOQ
til forsiden
GRØNLANDSK GULD OG SMYKKESTEN


For mig personlig ligger der en stor glæde i at kunne forædle de grønlandske råstoffer, her i landet.
I en tid hvor Grønland har fokus på større selvstændighed - spiller råstofferne en afgørende rolle. Grønland har med overtagelsen af råstofområdet, en enestående mulighed for en ny æra, vel at mærke hvis den enkelte borger får en direkte oplevelse af ejerskab!
Det er mit håb at man i den fremtidige forvaltning af eksklusive råstoffer som guld og rubiner - har blik for betydningen af at forædlingsprocessen får mulighed for at foregå her i landet.
Det vil give en større gennemsigtighed og meget, meget bedre økonomi for Grønland - og ikke mindst stolthed for den enkelte.
De udenlandske selskaber der får koncessionerne til udvindingen - vil også kunne høste stor fordel af det - for på den måde vil man kunne styre certificeringen så den bliver troværdig - og dermed opnår en større markedsværdi.
Hvor kommer det Grønlandske guld fra?

Her et usædvanlig flot stykke quarts med synlig guld.
Det Grønlandske guld jeg arbejder med i dag stammer fra Nalunaq Guldmine, som ligger i Sydgrønland i Nanortalik Kommune.

Da guld er et grundstof er der ikke forskel på Grønlandsk guld og andet guld. Men der er forskellige årsager til, at det Grønlandske guld er interessant - og for nogen mennesker, ligefrem eksotisk. Dels er der de følelser som den enkelte har til Grønland - og mange værdsætter også det forhold, at man kan følge guldet tilbage til sit produktionssted - og dermed blandt andet være sikker på, at der ikke er brugt børneslaver - eller at mineproduktionen foregår på andre uetiske betingelser.

Nalunaq Guldmine lukkede i januar 2009... og vi var nogen der fik travlt med at prøve at sikre os det sidste guld. Det lykkedes mig at erhverve mig 1,2 kg. Guldet er handlet som granulat - dvs som finguld (24 karat).

I 2010 fik jeg det held at få mulighed for at købe en 1-kg-guldbarre fra Nalunaq så jeg er sikret et stykke tid fremover.


Nalunaq Guldmine er genåbnet i 2010 - under et nyt selskab, Angel Mining som ejer - så måske kommer guldet igen i handel. Der er også en del efterforskning i gang i Nuuk-området, Nuna Minerals - og meget tyder på at der vil blive tale om en produktion her i fremtiden.

Legering

For at guldet skal kunne bruges til smykker skal det legeres med sølv og kobber. (Jeg arbejder mest med 14 og 18 karat).Lidt om karater

Ren guld beskrives som 24 karat. Det stemples: 999,9 (promille)

8 karat guld består af 1/3 guld - resten sølv og kobber. Det stemples: 333

14 karat guld består af 7/12 guld - resten sølv og kobber. Det stemples: 585

18 karat guld består af 3/4 guld - resten sølv og kobber. Det stemples: 750

Certificering/stempling

Det Grønlandske guld jeg har købt er certificeret fra det firma jeg har købt det af.

De smykker jeg fremstiller af Grønlandsk guld stempler jeg med en "isbjørn" Derudover følger der et certificat med det enkelte smykke.Nogle af de grønlandske smykkesten


Tuttupit (Tugtupite)

Rubin (Ruby)

Quartz m. synlig guld (Quartz w/ visible gold)

Nuummit (Nuummite)

Grønlandit (Greenlandite)

Calcedon (Ice Blue Calcedon)

Amazonit (Amazonite)
* * *

KASSOQ
Nigerleq 43, Box 657, 3900 Nuuk, Grønland. Telefon: +299 32 45 20. Mobil: +299 52 23 60.
kassoq123@gmail.com